Workshops

 

Ben jij een groene dokter?

Pasfoto Werkgroep groen
Werkgroep groen
(De Jonge Specialist)
Thuis scheid je netjes je plastic afval en je neemt elke dag je eigen koffiemok mee naar het werk. Maar de behoefte om je werkplek op een duurzame manier in te richten groeit, alleen waar te beginnen? Zoek jij handvatten om je collega’s te motiveren? Hoe pakken collega’s in andere ziekenhuizen dat aan? Ook als arts-assistent kan jij al je steentje bijdragen aan het verduurzamen van jouw afdeling.

Met deze interactieve workshop willen we jou informeren over de nieuwste groene initiatieven in de zorg en inspireren tot actie! Word jij straks dè groene specialist van jouw ziekenhuis?
 

De (on)zin van promoveren

Pasfoto Chaja Jacobs
Chaja Jacobs
Arts-onderzoeker
(De Jonge Specialist)
Pasfoto Erik de Bakker
Erik de Bakker
Arts-onderzoeker
(De Jonge Specialist)
Pasfoto Charlotte den Bakker
Charlotte den Bakker
arts-onderzoeker
(De Jonge Specialist)
Steeds meer artsen promoveren, maar waarom eigenlijk? Vergroot dit je opleidingskansen? Past promoveren bij jou? Waar moet je eigenlijk op letten als je aan een promotietraject wilt beginnen? En hoe ziet een week van een promovendus er uit? Deze workshop geeft antwoorden op zulke vragen.

Naast praktische tips, worden ook ervaringen en struggles van een promotietraject gedeeld. Je krijg een eerlijk beeld van de voor-en nadelen van promoveren uit de mond van drie enthousiaste promovendi, die elk in een andere fase van hun traject zitten. In een interactieve discussie wordt de zin en onzin van promoveren besproken.

De werkgroep basisartsen van DJS bestaat uit enhousiaste anios en arts-onderzoekers. Drie arts-onderzoekers delen hun ervaringen in deze workshop: Charlotte den Bakker, Erik de Bakker en Chaja Jacobs.
 

Energie, prana of levenskracht. Wat is jouw definitie van vitaliteit?

Pasfoto Eveline van den Bos
Eveline van den Bos
Vitaliteitscoach en senior Consultant
(BKV)
Uit het Raamplan artsenopleiding 2020: De arts van de toekomst heeft oog voor gezondheid in de breedte en leefstijlfactoren die van invloed zijn op de gezondheid. Om goed voor anderen te kunnen zorgen en duurzaam inzetbaar te blijven, moet je eerst goed voor jezelf kunnen zorgen.

In deze workshop worden de verschillende facetten van vitaliteit belicht, kom je even echt tot ‘rust’, stel je je kwetsbaar op én ga je praktisch aan de slag. Een interactief half uur met als eindresultaat waardevolle en bruikbare tips waarmee jij morgen nóg vitaler je bed uitspringt!
 

Help, mijn eerste contract

Pasfoto Karlijn Derksen
Karlijn Derksen
Arbeidsjurist
(LAD)
Na minstens zes jaar zwoegen, is het eindelijk zo ver: je artsenbul komt in zicht! Het is tijd voor een volgende stap: je eerste baan komt ­eraan. En dan? Waar moet je op letten als je een arbeids­contract ­onder je neus krijgt? 

Kun je onderhandelen bij het aangaan van een anios-baan? Op deze en andere vragen krijg je tijdens de workshop antwoord. De jurist van het Kennis-en dienstverleningscentrum (KDC) gaat je tijdens deze workshop tips en tricks geven zodat je goed voorbereid aan je carrière kunt beginnen. Ook hoor je over de ondersteuning die de LAD/DJS je kan bieden bij het aangaan van een arbeidscontract en in je verdere loopbaan.
 

Hoe overleef ik mijn nachtdienst?

Pasfoto Heleen ten Bruggencate
Heleen ten Bruggencate
Bestuurslid
(De Jonge Bedrijfsarts)
Pasfoto Marc Montagne
Marc Montagne
Bestuurslid
(De Jonge Bedrijfsarts)
Pasfoto Meertje Hallie
Meertje Hallie
Bestuurslid
(De Jonge Bedrijfsarts)
Heb jij al nachtdiensten moeten draaien of zal je hier in de toekomst mee te maken krijgen? Wat levert nachtwerk voor risico's en hoe ga je het beste met nachtwerk om? De Jonge Bedrijfsarts geeft jou de beste tips en tricks en de nieuwste informatie aan de hand van de in 2020 gevormde Richtlijn Nachtwerk en gezondheid, want de bedrijfsarts ligt wakker van nachtwerk.

De Jonge Bedrijfsarts is hét netwerk voor aios bedrijfsgeneeskunde en werkt nauw samen met het LOSGIO, de aiosvereniging voor sociaalgeneeskundigen. De workshop bij het basisartsenoverleg wordt gegeven door Meertje Hallie, Marc Montagne en Heleen ten Bruggencate, alle drie bestuursleden van De Jonge Bedrijfsarts. Nachtwerk? Zij slapen er nog een nachtje over!
 

Medisch leiderschap

Pasfoto Moniek de Boer
Moniek de Boer
Gynaecoloog, coach en trainer
(Lemniscaap/MPOWR)
Pasfoto Angelique van Dam
Angelique van Dam
Huisarts n.p., coach en supervisor/intervisor
(Lemniscaap/MPOWR)
Medisch leiderschap geeft iedere arts handvatten om met plezier te werken. En ook als a(n)ios gevoel van autonomie te ervaren. Medisch leiderschap is dus niet alleen voorbehouden aan mensen in leidinggevende posities. Het begint bij leiderschap geven aan de moeilijkste persoon op aarde: jezelf!

In deze workshop maak je kennis met de dramadriehoek en leer je hoe dit jouw gedrag beïnvloedt. Je krijgt handvatten hoe je hieruit kunt stappen, zodat jij in lastige situaties meer regie over jezelf houdt. Jouw unieke medisch leiderschap krijgt een boost. Workshops van Lemniscaap zijn altijd interactief en we gebruiken moderne leertechnieken. Dit betekent ervaringsleren, waarbij ook andere bronnen van intelligentie worden benut, zoals humor,  intuïtie en creativiteit.
 

Mindfulness in de dagelijkse beroepspraktijk

Pasfoto Barbara Doeleman
Barbara Doeleman
(BFC Compassionate Care & Mindful Medicine)
Kalmte, focus en zelfcompassie in het midden van alle hectiek. Wanneer jij goed voor jezelf zorgt is dat niet alleen goed voor jou en je werkplezier, maar ook voor alle mensen met wie jij leeft en werkt.

Hoe simpel dit ook klinkt: uit recente onderzoeken onder jonge dokters blijkt dat het nog niet zo eenvoudig is om in het midden van alles dat speelt ook innerlijke balans en zelfzorg een plek te geven. In deze workshop zal je meer inzicht krijgen van de kracht van mindfulness en (zelf)compassie in de medische beroepspraktijk en de effecten die dat heeft op jouw veerkracht en welzijn, op de patiëntveiligheid en op het contact met de mensen om jou heen. Er zal ook een korte mindfulnessoefening worden gedaan, zodat je het zelf kunt ervaren.
 

Online solliciteren

Pasfoto Monique Eland
Monique Eland
Trainer en loopbaancoach
(BKV Groep)
Wie geeft mij sollicitatieadvies? Hoe schrijf ik een indrukwekkende sollicitatiebrief? Wat is de beste manier om mezelf te presenteren? Tijdens dit webinar van BKV ontvang je nuttige tips met betrekking tot sollicitatievaardigheden en het gebruik van social media.

Je kunt vragen stellen tijdens het webinar, maar nóg makkelijker is om je vragen vooraf naar Monique te sturen. Of stuur je complete cv voor een gratis cv check! Alles wordt uiteraard anoniem tijdens het webinar besproken. Stuur je vragen of cv uiterlijk 7 april 2021 naar monique@bkv.jobs.
 

Sprankelend spreken online

Pasfoto Eva Pantelakis
Eva Pantelakis
Trainer/coach
(Zoooeva)
Als je jezelf online presenteert, spreek je drie talen tegelijkertijd. De taal van woorden, klanken en lichaamstaal. In deze interactieve workshop geeft presentatietrainer Eva Pantelakis je inzicht en praktische tips hoe je impact kan hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal. Toepasbaar in al je online presentaties, (sollicitatie)gesprekken en zelfs op feestjes (als dat weer mogelijk is!).
 
Na deze workshop
■ ken je oefeningen om meer impact te hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal;
■ ken je oefeningen om effectief om te gaan met momenten van nervositeit en spanning;
■ maak je meer bewust keuzes in wat je zegt, in welke volgorde je het zegt en durf je meer zichtbaar te worden als mens en als professional.
 

Succesvol profileren op LinkedIn

Pasfoto Mark Gieben
Mark Gieben
Social media manager
(VvAA)
Laat je inspïreren en motiveren om beter zichtbaar en vindbaar te zijn op LinkedIn. Hoe profileer je jezelf op de juiste manier en hoe draag je dit uit, zodat je je 'personal brand' versterkt? Wat zijn de do's and don'ts op LinkedIn? Hoe zet je jezelf op een authentieke en krachtige manier neer? Hoe bereik je je doelen en ontdek je handige functies?

Ontdek de kracht en de kansen van LinkedIn voor jou als jonge arts. Daarmee blijf je online zichtbaar en leer je jezelf via social media te profileren. Met praktische tips en inspirerende voorbeelden en ruimte voor interactie! Je leert het in de workshop ‘Succesvol profileren op LinkedIn’ om je persoonlijke profiel met aansprekende content een boost te geven en de kansen van dit social media kanaal beter te benutten.
 

Think BIG

Pasfoto Natasja van Veen
Natasja van Veen
Beleidsadviseur
(KNMG)
De wet BIG. Je bent (bijna) arts en kunt niet wachten om aan de slag te gaan. Heb je ook aan de wet BIG gedacht? Voordat je aan het werk kunt als arts, moet je je namelijk registreren in het BIG-register. En: eenmaal geregistreerd, altijd geregistreerd?

Wat moet je verder nog weten over de wet BIG? In deze workshop van de KNMG wordt uitgelegd wat de wet BIG betekent voor jou als arts. Ook krijg je praktische tips over wat je moet regelen en waar je aan moet denken.
 

Tips en ervaringen van Erik-Jan Vlieger

Pasfoto Erik-Jan Vlieger
Erik-Jan Vlieger
Arts, fysicus en ondernemer
(Alii)
Een arts die het helemaal anders heeft gedaan. Consultant, ondernemer, schrijver... Waarom zou je iets anders gaan doen dan specialist worden, als je eenmaal die opleidingsplaats hebt? Kan je nog wel iets anders eigenlijk? Zitten ze op je te wachten? Is het leuker? Of is het zonde? Erik-Jan Vlieger heeft het anders gedaan, als jij twijfelt is het wellicht interessant om jouw twijfel aan hem voor te leggen.

Erik-Jan Vlieger is arts, fysicus en ondernemer. Hij promoveerde in de radiologie, bedankte voor de opleiding en ging als consultant in de zorg aan de slag. Uiteindelijk werd hij partner bij KPMG en gaf leiding aan de zorgpraktijk.Daarna werd hij ondernemer in de zorg, startte het bedrijf Alii. Alii biedt oplossingen om de beste wetenschappelijke kennis zo snel mogelijk naar het medisch handelen te brengen. Erik-Jan houdt van de zorg en van de wetenschap.
 

Tips en ervaringen van dokter Juriaan

Pasfoto Dokter Juriaan
Dokter Juriaan
Arts en auteur
(Dokter Juriaan)
Je hebt als arts een waardevolle rol. Je voegt waarde toe aan het leven en de gezondheid van anderen. Dat doe je op de best mogelijke manier. Met al je passie, je kennis en je kunde. En tegelijkertijd is er de spagaat tussen tijdgebrek, tijd willen nemen en goede zorg willen verlenen. De hoge werkdruk, lange dagen, administratieve rompslomp en het geleur om je patiënt op de juiste zorgplek te krijgen, zorgen ervoor dat je regelmatig over je eigen grenzen gaat en niet de zorg kunt leveren zoals je dat het liefste zou willen. Het heeft effect op hoe je je voelt, op je relaties en op je eigen gezondheid.

En daar zit ook meteen de oplossing. “Jij kan de meeste waarde van jou als arts toevoegen, wanneer jij honderd procent jij kan zijn. En dus heb je jezelf op de allereerste plek te zetten. Zodat je vanuit daar ook de ander op de best mogelijke manier kan begeleiden.”
 
In deze workshop begeleidt Juriaan je naar een andere kijk op gezondheid en de invulling van jouw vak. Het zal je inzichten en handvatten geven om én een waardevolle bijdrage te leveren aan de gezondheid en het leven van anderen én ook aan de gezondheid van jezelf. Met meer vrijheid, vreugde en voldoening in jouw leven.
 

Werken als anios

Pasfoto Hanneke de Kruijff
Hanneke de Kruijff
Juridisch medewerker
(Federatie Medisch Specialisten)
Tijdens deze workshop wordt stilgestaan bij de leuke en spannende tijd als anios. Aan de hand van een aantal vragen en stellingen zal er onder meer worden ingegaan op het vinden van een baan als anios en de voor- en nadelen van het werken als anios.

Er zal kort aandacht zijn voor een aantal arbeidsrechtelijke onderwerpen om het plaatje helemaal compleet te maken. Wil je daar meer en uitgebreider over worden geïnformeerd, schrijf je dan (ook) in voor de workshop: Help, mijn eerste contract! Uiteraard is er tot slot ook gelegenheid om vragen te stellen.
 

Werken als arts M+G: midden in de maatschappij

Pasfoto Anne van Eijk
Anne van Eijk
Aios M+G
Pasfoto Florien Dusseldorp
Florien Dusseldorp
Aios M+G
Kijk jij verder dan je spreekkamer en vind jij het belangrijk om de volksgezondheid te betrekken bij je beslissingen? Geloof jij in preventie-geneeskunde? Dan is deze workshop, en misschien ook het vak,  arts Maatschappij + Gezondheid (M+G), misschien iets voor jou! Heb jij vooringenomen ideeën over de sociale geneeskunde? Dan dagen de sprekers je uit om uit je bubbel te komen en deze workshop te volgen!

Twee aios M+G laten je tijdens de workshop zien hoe dynamisch en uitdagend hun vak is en je zult meer leren over de grote verscheidenheid aan profielen die vallen onder de specialisatie arts (M+G). Ze vertellen bovendien graag hoe artsen M+G een sleutelrol spelen in de aanpak van de coronapandemie, en welke effecten COVID-19 in de komende jaren nog zal hebben op de volksgezondheid.
 

Werken in de eerste lijn

Pasfoto SBOH
SBOH
Pasfoto Hans Schmidt
Hans Schmidt
Manager externe zaken
(SBOH)
Pasfoto Baukje Maaijen
Baukje Maaijen
Beleidsmedewerker
(Huisartsopleiding Nederland)
Raymond van de Walle
Specialist ouderengeneeskunde en voorzitter SOON
(SOON)
Carolien Blom
Aios huisartsgeneeskunde
Pasfoto Anda Adolphs
Anda Adolphs
Aios ouderengeneeskunde
Heb je er wel eens over nagedacht om na je geneeskundeopleiding in de eerste lijn aan de slag te gaan, bijvoorbeeld als huisarts of specialist ouderengeneeskunde? Tijdens deze workshop wordt uitgebreid ingegaan op de specialismen in de eerste lijn en vertellen enthousiaste artsen in opleiding je alles over hun werkveld.
Daarnaast wordt uiteraard ook ingegaan op de opleidingen tot huisarts, specialist ouderengeneeskunde en arts voor verstandelijk gehandicapten: hoe zitten die in elkaar, waar moet je solliciteren en welke praktijkervaring doe je tijdens de opleiding op?